Vallfogona
El terme municipal de Vallfogona té una extensió de 27,32 Km2, està situat al SE de Balaguer, en una plana que s’endinsa per terres de l’Urgell. Limita al Nord amb La Sentiu de Sió; a l’Oest amb Balaguer; al Sud-Oest amb Térmens; al Sud amb Bellvís; Al Sud-Est amb Linyola i a l’Est amb Bellcaire. El municipi comprèn a més del poble de Vallfogona, el de La Ràpita amb el seu antic terme situat al NE, el nucli de l’Hostal Nou situat al NW, i també l’antic terme rural de la Carbona.
El terme de Vallfogona està ben comunicat. A l’Oest del poble de Vallfogona hi passa la comarcal C-13 de Lleida a Puigcerdà, la qual, prop de La Ràpita enllaça amb la comarcal C-53 de Tàrrega a Tamarit de Llitera. Aquesta carretera passa pel sud de La Ràpita i creua el nucli de l’Hostal Nou; en la C-53, i a l’alçada de La Ràpita comença el nou traçat de la variant de Tàrrega a Balaguer, que travessa el terme de Vallfogona d’Est a Oest. Paral·lel a la C-13 hi ha el traçat del ferrocarril de Lleida a la Pobla de Segur.
El nucli de Vallfogona té 1.562 habitants. L’esglesia parroquial és dedicada a Sant Miquel Arcàngel. A la cruïlla de la C-13 amb la C-53 hi ha l’Escola de Capacitació Agrària i el lloc de socors de la Creu Roja.
La Ràpita
Nucli que pertany al municipi de Vallfogona de Balaguer, està situat al NE del terme municipal, dalt d’un tossal envoltat per correus intensius de regadiu, que aprofiten l’aigua del canal d’Urgell; l’esglesia parroquial és dedicada a Santa Margarida.
El lloc era fortificat de ben antic, potser de l’època romana, però evndentment ho era en la dominació sarraïna. El topònim prové de l’àrab “RABITA” que significa “ermitatge musulmà fortificat” o “mesquita-fortalesa fora de poblat”.
A l’oest del nucli i dalt d’un turó, poblat de bosc, hi trobarem el Castell de la Ràpita, on destaquem unes torres de planta rectangular construïdes amb grans carreus disposats verticalment la majoria i, els més llargs en sentit horitzontal, tot d’obra musulmana encara que no es descarta un origen anterior. El lloc fou conquerit el 1090 per Ermengol IV d’Urgell. A mitjans del s.XIV la senyoria de La Ràpita era de la col·legiata de Balaguer. El 1381 el lloc era de “la madona d’en Cervera”; el 1414, Jaume el Dissortat establí el seu quarter general al castell de La Ràpita. Després, Ferran d’Antequera cedeix el lloc als Vega, que entroncaran posteriorment amb els Copons, Oluja, Sentmenat i Casanova (1873). Al s.XIX , La Ràpita i el seu terme municipal passen a formar part del terme municipal de Vallfogona de Balaguer.
En l’actualitat el Castell, que està habitat, pertany als ducs de Maqueda, que l’han restaurat i també la seva capella, antiga parròquia de Santa Margarida, de tradició romànica i reformada al S.XVIII amb una volta de llunetes i una petxira en la conca absidal.
L’Hostal Nou i La Codosa
El nuclis de l’Hostal Nou i La Codosa està situat al NW del terme municipal just llindant amb el terme de Balaguer, a banda i banda de la C-53; es formà ben entrats els anys 60, en terrenys propietat del Castell de La Ràpita . Antigament només hi havia la casa dels masovers de les terres del Castell, construïda dalt d’un turonet, avui habilitada com a vivenda i restaurant. Al marge dret de la C-53 i en direcció a Balaguer, hi trobem l’antiga partida de La Codosa. Avui el nucli de l’Hostal Nou i La Codosa s’està urbanitzant i es troba en creixement constant. És un nucli on hi ha una àmplia zona industrial.